מאמרים בנושא בקרה ותקשורת

תקשורת סריאלית RS232 והמרתה לרשת

מה זאת תקשורת RS232?

RS232 הוא תקן תקשורת של העברת תקשורת טורית של מידע בינארי בין שני מכשירים, כיום צורת התקשורת הזאת נפוצה ומשמשת לחיבור של אין ספור מכשירים אחרים כגון שעוני נוכחות, בקרות כניסה, סדרת חיישנים שונים, משקלים תעשייתיים, מקרנים וסוגים נוספים של ציוד היקפי.
המחבר הסטנדרטי הנפוץ של תקשורת RS232 נקרא DB9 והוא מורכב ממחבר בעל 9 פינים, חלק  ממחשבי ה- PC שנמכרים היום מכילים בתוכם מחבר DB9 נקבה. יש לשים לב - ישנם לא מעט אנשים המתבלבלים בין חיבור ה- DB9 שבמחשב לבין חיבור מסך המחשב VGA המכיל 15 פינים ונראה די דומה.
מחבר RS232
תקן תקשורת זה מאפשר תקשורת דו כיוונית מלאה, כלומר ישנם קווים נפרדים לאותות נכנסים ולאותות יוצאים – מה שמאפשר זרימת נתונים בו זמנית לשני הכיוונים.
כמו שצוין קודם לכן ישנם לא מעט מכשירים המתקשרים בתקשורת זו, אך לתקשורת זו יש כמה חסרונות:
תקשורת זו מוגבלת לרוב למקסימום 15 מטרים.
לא ניתן לפצל את התקשורת, כלומר התקשורת נעשית רק בין שני מכשירים בלבד.

כאשר מוצר בחיבור RS232 מחובר למחשב, צריכה להיות מותקנת במחשב תוכנה שיודעת "להאזין" לחיבור ה RS232 ולקבל ממנו נתונים (נקרא במחשב יציאת COM).
כעת, אם נרצה לחבר מספר חיישנים למחשב ואין לנו מספיק כניסות כנראה שנצטרך להשתמש בסוג מסויים של ממיר תקשורת. אם נרצה לחבר את המוצר במקום מרוחק מהמחשב, נצטרך להשתמש באיזשהו ממיר תקשורת לרשת.
מתאם תקשורת לרשת
זהו ממיר תקשורת RS232 לרשת המחשבים המיוצר ע"י חברת טיבו מטיוואן, ממיר זה מאפשר לחבר כל מוצר עם חיבור RS232 לרשת המחשבים. לדגם זה יש חיבור לספק כח, כניסת רשת  RJ45 וכניסת RS232 זכר.

ישנם שלוש אופציות לעבוד עם מתאם התקשורת: IP ישיר , יצירת COM port וירטואלי וקישור טורי וירטואלי.

IP ישיר: בצורת עבודה של IP ישיר ישנה תוכנת PC המותקנת על אחד המחשבים שברשת ויודעת לשלוח נתונים ולקבל נתונים מכתובת IP, כך הממיר יודע לקבל נתונים מהרשת ולהמיר אותם ל- RS232 ולהפך.

יצירת COM וירטואלי: האופציה השנייה לעבודה עם הממיר והאופציה הפופולרית ביותר היא יצירת COM port וירטואלי, ישנם הרבה תוכנות שיודעות "להאזין" לחיבור ה- RS232 שבמחשב, היא בעצם מאזינה ושולחת נתונים לחיבור ה- COM שבמחשב, ניתן לראות למשל במנהל ההתקנים תחת חיבורי COM את כל חיבורי ה- COM הפיזיים שיש למחשב, בעזרת כמה הגדרות פשוטות בתוכנת ה Tibbo Connection wizard ניתן ליצור COM וירטואלי אשר יוצר COM נוסף במנהל ההתקנים, כך המחשב "חושב" שהמוצר שמחובר לממיר שברשת מחובר ישירות למחשב.

קישור טורי וירטואלי: האופציה השלישית בהמרת התקשורת לרשת נקראת קישור טורי וירטואלי, הקישור נעשה בעצם בין 2 ממירי התקשורת ולא בין ממיר למחשב, כך אפשר להאריך את תקשורת ה- RS232 ע"י שימוש ברשת המחשבים, בעזרת התוכנה DS Manager ניתן לזהות ברשת את כל הממירים המחוברים ולבצע קישוריות בין 2 מהם כך שכל נתון שאחד שולח יגיע לממיר השני.

סוגי הממירים לרשת ואופציות נוספות


לאחר שלמדנו על המרת תקשורת RS232 לרשת נעבור כעת על 3 דגמים של חברת TIBBO, שלושתם יודעים לבצע המרת תקשורת RS232 לרשת המחשבים ולכל אחד מהם יש את המאפיינים שלו ותוספות שהוא יכול לעבוד איתם.
מתאם תקשורת סריאלית לרשת
נתחיל עם הדגם DS1100 – לדגם זה יש אפשרות לקבל את המתח שלו לא רק מכניסת המתח הרגילה אלא גם מפין מספר 9 במחבר ה RS232, כך למשל אם יש מוצר שמתחבר אל הממיר בחיבור RS232 ויודע להוציא מתח מפין מספר 9 אז אין צורך בספק כח נוסף לממיר.
ממיר תקשורת סריאלית לרשת TCP
הדגם השני נקרא DS1101 – גם הוא יכול לקבל מתח מפין מספר 9, יותר מכך הוא גם יכול להוציא מתח על פין מספר 9, כך לדוגמא ניתן לספק למכשיר ה RS232 מתח במקום לספק לו ממקור מתח חיצוני נוסף.

יתרון נוסף של ממיר זה הוא היכולת לפצל את כניסת ה RS232 שלו ל 3.5 כניסות – ישנם מקרים רבים שהמוצר שעובד בתקשורת RS232 משתמש רק ב 2 פינים מתוך ה 9 – כלומר רק בקו התקשורת של שליחת הנתונים ושל קבלת הנתונים  (קווים אלו נקראים RX ו- TX ), במקרה זה נוכל לחבר ארבעה קווי כניסה ושלושה קווי יציאה מהממיר – כלומר לחבר שלושה התקנים של RS232 לממיר אחד.

ישנם מספר תוספות שניתן להזמין עם הממיר: רכיב פנימי לתקשורת WIFI במקום לרשת הקווית, רכיב פנימי לקבלת המתח מרשת המחשבים (מונח מקצועי POE ) ואופציה לתוספת צג LCD קטן המציג את כתובת ה IP של הבקר ואת ההגדרות הסריאליות.
RS232 to TCP/IP
הדגם השלישי DS1102 מאפשר המרת סוגי תקשורת סריאלית נוספת הנקראת RS485, תקשורת סריאלית זו שונה מתקשורת RS232, היא משתמשת לרוב רק ב 2 גידים וניתן להאריך את התקשורת למרחק של עד 1200 מטרים, בתקשורת זו ניתן לשרשר מספר רכיבים על אותה התקשורת ולכל רכיב יש כתובת פנימית, במקרה זה תוכנת המחשב צריכה לדעת לפנות לכל רכיב בנפרד לפי הפרוטוקול שלו.
 

לרכישת מתאמי תקשורת ולפרטים נוספים צרו קשר באתר