מאמרים בנושא בקרה ותקשורת

מהו בקר מתוכנת ומה ניתן לעשות איתו?

מיקרו בקר או בקר- (Programmable Logic Controller) PLC  הוא מכשיר אלקטרוני ממוחשב המיועד לאסוף מידע ולבצע בקרת תהליכים בהתאם לתכנות הבקר ולציוד הקצה המחובר אליו (כמו מדי טמפרטורות, גלאי תזוזה, קוראי קירבה וכדומה) הבקר אוסף נתונים אנלוגיים או דיגיטליים, ועל פיהם מבצע פעולות מסויימות שנקבעו מראש.

הבקרים המתוכנתים נמצאים בשימוש בתחומים רבים בתעשייה כמו בקרת מבנה, בקרת טמפרטורה ולחות, בקרת מעליות, בקרת רמזורים, בקרות כניסה, בקרת חניונים, בקרת בית חכם ועוד...
הבקר המתוכנת יכול להגיע במגוון גדלים ובמגוון חיבורים בהתאם לאפליקציה שהוא נבנה אליה – למשל בבקר המיועד לבצע בקרה על טמפרטורה יהיו מספר כניסות דיגיטליות או אנלוגיות בהתאם לחיישן הטמפרטורה.
בעזרת בקרים מתוכנתים, ניתן למשל להפעיל אזעקה ולשלוח התראת SMS או התראה במייל כאשר הטמפרטורה בחדר השרתים עולה מעל הטמפרטורה שקבענו מראש.

בקרת מבנה:

מערכת בקרת מבנה היא מערכת שליטה ובקרה המאפשרת חיסכון באנרגיה, צמצום צריכות חשמל ואבטחה מוגברת.
בקרת המבנה מאפשרת שליטה על מערכות חיוניות במבני תעשייה ובבנייני משרדים.
בקרת מבנה חוסכת בחשמל ע"י כיבוי אוטומטי של מזגנים ושל מפסקי תאורה, כל זאת מתבצע ע"י חיישנים מסוגים שונים הבודקים האם ישנם אנשים באותו החדר.
בנוסף מערכת בקרת המבנה יכולה להפעיל חדרים ומעליות במתכונת שבת.
מבחינת אבטחה – מערכת בקרת מבנה יכולה לשלוח התראות על פתיחת דלתות שלא בשעות המיועדות לכך או התראות על פריצה למבנה.
היתרון הנוסף במערכת בקרת מבנה הוא הדוחות שניתן להוציא מהמערכת, כך ניתן ללמוד על איזורים או חדרים במבנה הצורכים אנרגייה גבוהה משאר החדרים וגם ניתן לראות לאורך זמן כיצד ניתן להפחית בצריכת האנרגייה באזורים מסויימים.

בקרת טמפרטורה:

ברשתות מזון רבות ואף במכולות קטנות וכמובן במשאיות קירור יש חשיבות גדולה מאוד לשמירת טמפרטורה מתאימה במקררי המזון, תקלה במקרר מזון אחד יכול ליצור הפסד של עשרות אלפי שקלים לבעל העסק!
בקרת טמפרטורה מבצעת מעקב אחר הטמפרטורה בכל מקרר ובכל חדר קירור בנפרד ודואגת לטמפרטורה תקינה.
בנוסף הבקרה יכולה להתריע על טמפרטורה גבוהה מידי או על דלת פתוחה לזמן ארוך מידי, ההתראה יכולה להיות בכמה דרכים כמו למשל שליחת SMS, שליחת אי-מייל או הפעלת אזעקה.
נתון חשוב נוסף הוא היכולת להוציא דוחות על כל מקרר או חדר קירור בנפרד ולראות אם יש חריגות מסויימות.
ישנם חדרים נוספים שבהם יש צורך לבקר על הטמפרטורה כמו למשל חדר שרתים, במקרה זה גם יש צורך לקבל התראה כאשר הטמפרטורה בחדר השרתים עולה, בנוסף הבקרה גם יכולה לבקר מי מורשה ומתי הוא מורשה להכנס לחדר השרתים.

בקרת מעליות:

בקרת מעלית היא בקרה המאפשרת רק למורשים מסויימים להשתמש במעלית, בנוסף ניתן להגדיר לכל מורשה לאיזה קומות הוא בדיוק מורשה ובאיזה שעות ביממה הוא מורשה להשתמש בה.

בקרת חניונים:

לבקרת חניון יש כמה תכונות שהופכות את הבקרה לבקרת חניון ולא רק בקרת כניסה:
תכונה ראשונה וחשובה מאוד נקראת Anti pass back, אופציה זאת מונעת מהמשתמשים להעביר כרטיס כניסה אחד לשני ע"י כך שהבקר בודק אם הכרטיס המורשה נמצא כבר בתוך החניון ועוד לא יצא ממנו.
תכונה שנייה של בקרת חניונים היא פונקציית רמזור - בחניון יש מספר חניות מוגבל, מה שאומר שכאשר החניון מלא צריך לחסום את החניון כדי שמכוניות נוספות לא יוכלו להיכנס, לשם כך ניתן לחבר לבקר רמזור המראה אם ניתן להיכנס לחניון או אם הוא מלא.
אופציה נוספת לבקרת החניון היא הורדת פעימות, ניתן לקבוע לכל כרטיס או תג מספר כניסות מוגבל וע"י כך ניתן להגביל מורשים למספר כניסות בודדות לחניון.

בקרת בית חכם:

בקר בית חכם צריך לקבל הרבה פעולות קלט כיוון שבבית סטנדרטי יש כמה חדרים ובכל חדר הבקר צריך צריך לדעת אם ישנם אנשים בחדר (חיישן תנועה), אם המזגן בחדר עובד, אם האור בחדר דלוק.
על פי כל הנתונים הללו הבקר יודע מתי לכבות מזגנים ומפסקי תאורה כדי לחסוך באנרגיה ובצריכת החשמל.
בנוסף הבקר יכול לשמש כמערכת אזעקה ולהתריע על פתיחת הדלת או על תנועה בתוך הבית בזמן דריכת המערכת.

לחברת אי.די.פי ישנם פתרונות חומרה של בקרה אשר ניתן לממש את האופציות הנ"ל בקלות ובמהירות בעזרתם, בנוסף אנו מסוגלים אף לתת פתרונות של חומרה משולבת בתוכנה בהתאם לדרישת הלקוח - לשם כך צור קשר כאן