מאמרים בנושא בקרה ותקשורת

מילון מונחים - סוגי תקשורת מחשבים

מהי תקשורת מחשבים ?

'מחשב' הוא כל מכשיר אלקטרוני שמקבל מידע, מעבד אותו, ופולט אותו באופן כלשהו, בהתאם לצורה שבה הוא תוכנת.
קיימים סוגים רבים של מחשבים - לא רק מחשבים אישיים, ישנם מחשבים רגילים ומוכרים אלא גם מחשבים יותר יעודיים המשמשים למטרות מסויימות כמו מחשבים בכלי רכב, מכונות כביסה, שעונים דיגיטלים ועוד...
תקשורת מחשבים יכולה להיות פנימית, בתוך המחשב עצמו אך כאשר מדברים על 'תקשורת מחשבים' הכוונה היא לתקשורת בין מערכות , כלומר לא בתוך המחשב עצמו.

להלן כמה דוגמאות לתקשורת מחשבים:
- קורא כרטיסים מגנטיים שמעביר למחשב את מספר הכרטיס שהוא קרא.
- בקרת כניסה הפותחת את הדלת ומודיעה על כך למחשב מרוחק.
- בקרת כניסה ש"לומדת" להכיר אדם חדש ומעבירה את המידע לשאר בקרות הכניסה שמחוברות אליה, כדי לאפשר לאדם להכנס גם בבקרות האחרות.
- מחשב אישי המוחבר לרשת האינטרנט.
- מקלדת או עכבר המתחברים למחשב ומאפשרים תזוזה או הקלדה.
- משאבה בתחנת דלק המעבירה למחשב המרכזי את סכום הקנייה בכל תדלוק.

לאפליקציות שונות ישנם צרכים שונים, לפעמים זקוקים למהירות העברת נתונים גבוהה (כמו חיבור לאינטרנט), לפעמים יש צורך באמינות רבה והצפנת קבצים, לפעמים יש צורך בחיבור קל ופשוט שכל משתמש יוכל לחבר (כמו מקלדת או עכבר).
כלומר קיימים צרכים רבים ושונים בתקשורת בין מחשבים, בהתאם לכך קיימות שיטות רבות ושונות לחבר את האביזרים כדי שיתקשרו, ישנם חיבורים קלים ופשוטים לעומת חיבורים מסובכים, או חיבורים למרחקים גדולים לעומת מרחקים קצרים וכן הלאה.
חברת אי.די.פי מתעסקת במגוון מוצרים המתחברים בשיטות תקשורת שונות ומגוונות ואף מוכרת ממירים בין שיטות התקשורת השונות הללו כדי לאפשר תקשורת בין מכשירים המתקשרים בסוג שונה של תקשורת.
בהמשך תוכלו לקרוא על שיטות התקשורת השונות, המאפיינים שלהם ויתרונות וחסרונות של כל אחד מהם.


תקשורת סריאלית RS232

חיבור RS232 למחשב
Recommended Standard 232 זהו תקן תקשורת משנות ה 60 שבמקור שימש לחבר מסופים למחשבי ענק מרכזיים, כיום צורת התקשורת הזאת נפוצה ומשמשת לחיבור של אין ספור מכשירים אחרים כגון שעון נוכחות , בקרות כניסה ועוד...
פרוטוקול לתקשורת סריאלית זה מאפשר תקשורת דו כיוונית מלאה, כלומר ישנם קווים נפרדים לאותות נכנסים ולאותות יוצאים שמאפשרים זרימת נתונים בו זמנית, בשני הכיוונים.
מאפיינים ותכונות:
חיבור מנקודה לנקודה, כלומר לא ניתן לחבר כמה מכשירים על אותו הכבל, זו צורת חיבור מיושנת יחסית שהיום הולכת ויוצאת משימוש אך עדיין נפוצה מאוד.
החיבורים של מתאם RS232 הם יחסים מורכבים משום שיש מגוון של תקעים ושקעים שונים ולאחר החיבור שני הצדדים צריכים "לשוחח" באותה הצורה (יש מגוון צורות וצריך לבחור בנכונה).
היתרון בשיטה זו הוא שהיא מאוד פשוטה וקל להבין כיצד היא פועלת וליצור כבלים שיפעלו.
החיבור הוא לטווח קצר יחסית עד 15-20 מטר.
ניתן להמיר תקשורת זו לדוגמא לרשת , ל USB ועוד...
לדוגמא: RS232 to USB או  RS232 to Ethernet

תקשורת סריאלית RS485

חיבור RS485
Recommended Standard 485 זהו חיבור טורי דומה מעט ל RS232 אך משוכלל בהרבה ממנו, הוא משמש לחיבור מכשירים למרחקים גדולים ואינו מוגבל לחיבור בין נקודה לנקודה (ניתן ליצור רשת) ,ניתן לחבר עד 32 משדרים/מקלטים כלומר כל מכשיר יכול לשדר וגם לקלוט - הבדל משמעותי מתקשורת RS422 , צורת חיבור זאת נחשבת לתעשייתית ואינה משמשת לחיבור מכשירים ביתיים או משרדיים.
מאפיינים ותכונות:
החיבור משתמש בשני גידים בלבד (שני חוטי חשמל) והמרחק המקסימלי לחיבור הוא 1,200 מטר, זהו תקן נפוץ למכשירים תעשייתיים ולעיתים קרובות נעשה בו ששימוש במפעלים וכו'.
ניתן להמיר תקשורת זו לדוגמא לתקשורת RS232  או לרשת
לדוגמא: RS232 to RS485 או RS232 to TCP/IP

תקשורת סריאלית RS422

RS422
Recommended Standard 422 זהו חיבור הדומה במעט ל RS323 ול RS485 עם מספר הבדלים חשובים:
אורך הכבל המקסימלי הוא 1,200 מטר וניתן לחבר מכשירים מרובים אך רק אחד מהם יפעל כמשדר והשאר יהיו מקלטים.
מאפיינים ותכונות:
שיטת תקשורת זו משתמשת בארבעה גידים (חוטי חשמל) בתוך הכבל, היא אינה נפוצה במיוחד כיוון שלרוב משתמשים בתקשורת RS485 או RS232.

תקשורת WIEGAND

RS422
WIEGAND הוא פרוטוקול תקשורת של שני גידים שנעשה בו שימוש במערכות בקרת כניסה, WIEGAND הוא פרוטוקול התקשורת שבין קורא הכרטיסים (קורא כרטיסים מגנטיים או קורא כרטיסי RFID ) לבין בקר הכניסה.
שני הגידים נקראים DATA1 DATA0 או בקיצור D0 D1, בתקשורת הסטנדרטית שנמצאת לרוב בשימוש עוברים 26 ביטים והיא נקראת WIEGAND 26BIT, לא כל הביטים הם הביטים של המידע (חלק מהביטים הם לבדיקת תקינות של פרוטוקול התקשורת Wiegand).
ישנם קוראים ששולחים מספר גדול יותר של ביטים כמו למשל 32,34,35,37,42 ועוד ובכל אחד מהם יש חלוקה שונה למספר ה facility ולמספר ה ID.
מאפיינים ותכונות:
התקשורת עוברת על שני גידים בלבד (שני חוטי חשמל) והמרחק המקסימלי הוא כ 150 מטרים.
ניתן להמיר תקשורת זו לדוגמא לתקשורת RS232 או לרשת.
לדוגמא: Wiegand to TCP/IP או Wiegand to RS232

תקשורת TCP/IP

כבל RJ45 - כבל רשת
Transmission Control Protocol / Internet Protocol  - פרוטוקול בקרת העברה על גבי פרוטוקול אינטרנט.
זהו החיבור של רשת האינטרנט ושל רוב הרשתות המקומיות כיום , הוא משמש לחיבור בין מחשבים אישיים אך גם למטרות נוספות.
TCP\IP היא תוכנית עם שתי שכבות. השכבה הגבוהה TCP - מנהלת את החלוקה של ההודעה לחבילות קטנות יותר אשר מועברות ברשת האינטרנט ומתקבלות על ידי שכבת ה-TCPבצד השני, אשר אוספת את החבילות והופכת אותן להודעה המקורית.
השכבה הנמוכה יותר IP - מטפלת בכתובות של כל חבילה כך שהיא תגיע ליעד הנכון. כל מחשב צומת ברשת בודק את הכתובת כדי לראות לאן לקדם את החבילה. אפילו אם החבילות השונות מאותה הודעה נותבו דרך דרכים שונות, הן יחוברו יחדיו בצורה נכונה בנקודת היעד.
מאפיינים ותכונות:
צורת חיבור זו היא מורכבת ביותר מבחינה טכנית, אך הרעיון הכללי הוא שהתקשורת מיועדת לחיבור של מכשירים ברשת מקומית , החיבור הפיזי הוא פשוט ודומה לתקע של טלפון, סוג התקע נקרא RJ-45 .
לאי.די.פי מגוון מוצרים הממירים תקשורת לרשת האטרנט למבחר הממירים לחץ כאן.

תקשורת PS/2

חיבור PS/2
Personal System/2 - השם נובע משמו של דגם מחשב אישי של חברת IBM שיוצר לראשונה בשנת1995, צורת החיבור הזו היא בין הדברים הבודדים שנשארו מאותו דגם מחשב אך היא עדיין חיבור סטנדרטי עד היום.
מאפיינים ותכונות:
זהו חיבור המיועד למקלדות ועכברים, משמש גם לחיבור רכיבים שונים העובדים כמדמי מקלדת כגון קורא כרטיסים מגנטיים או קורא ברקוד, החיבור הוא לטווח קצר (עד מטר וחצי), התקע עדין ופשוט לשימוש- אפשר לשלוף אותו במשיכה פשוטה

תקשורת USB

חיבור USB
Universal Serial Bus - אפיק טורי אוניברסלי , 'אפיק' הוא ערוץ תקשורת שעליו עוברים דברים במחשב, 'טורי' מציין שהתקשורת עוברת אחת אחרי השניה - לא במקביל , אוניברסלי מציין שניתן להשתמש עם מוצרים רבים ומגוונים- לא רק עבור מקלדות ועכברים.
החיבור מיועד לחבר מגוון אביזרים למחשב באופן פשוט ונוח, החיבור הוא לטווח קצר של בדרך כלל מטר או שניים אך ניתן למצוא מאריך USB לטווח גדול יותר המתבצע ע"י כבל רשת..
מאפיינים ותכונות:
מתחבר בתקיעה ומתנתק בשליפה, התקע ללא פינים כך שהוא בנוי בצורה חסינה יחסית, הוא נראה פשוט ואין אפשרות לחבר אותו הפוך בטעות, קיימים מגוון ענק של מכשירים המתחברים בחיבור USB כגון סורקים , מצלמות, קוראי ומצלמי צ'קים, מדפסות, קוראי טביעת אצבע ועוד...
שיטת החיבור פופולרית ביותר כיוון שהיא קלה לשימוש ומאפשרת שרשור כלומר ניתן לחבר מקלדת שיש לה עוד כניסות USB למחשב ואלי לחבר קורא כרטיסי אשראי וקורא ברקוד ללא חיבור ישיר למחשב , כך ניתן לחבר כמות גדולה מאוד של התקני USB למחשב אחד.

חיבור TTL

חיבור TTL
לוגיקה של טרנזיסטור לטרנזיסטור - זהו חיבור המשמש לרוב לחיבור מכשירים בתוך מכשירים אחרים לדוגמא אם לוקחים כספומט בתוכו יש קורא כרטיסים מגנטיים בחיבור TTL , קורא הכרטיסים הוא מודול נפרד בתוך הכספומט, הקורא מעביר מידע אל מכשיר אחר בתוך הכספומט בשיטת תקשורת TTL, זאת השיטה הנפוצה ביותר להעברת תקשורת בתוך אותו מכשיר.
מאפיינים ותכונות:
חיבור לתקשורת פנימית בתוך מכשירים,מכשירים אלו נראים בד"כ כמו חלק שאמור להכנס למקום אחר, החיבור הוא למרחקים קצרים ואין בדיוק תקע סטנדרטי - פעמים רבות מדובר בהלחמה של חוטים.