מאמרים בנושא בקרה ותקשורת

מערכות זיהוי ביומטרי – יתרונות וחסרונות

עולם המיגון ואבטחת המידע עובר שינויים רבים בשנים האחרונות בגלל חשיבות המידע הקיים בארגונים והסכנות הקיימות בתחום המיגון, הפרטיות והאבטחה. אחד מאמצעי המיגון והאבטחה היעילים ביותר לארגונים ולמפעלים הוא שער חשמלי או דלת כניסה חשמלית עם מערכת בקרת כניסה מתקדמת. ישנו מגוון סוגים של מערכות זיהוי ובקרת כניסה, כאשר מערכת זיהוי ביומטרית הפכה לנפוצה מאוד בעשור האחרון בגלל היעילות, נוחות השימוש והתפעול והמיגון האפקטיבי שמונע כניסת זרים ואנשים לא רצויים למקום.

למערכות הזיהוי הביומטריות יש יתרונות רבים והמחיר שלהן נוח יותר בהשוואה למערכות היקרות מפעם, יחד עם זאת מערכת זיהוי ביומטרית עלולה לגרום לפגיעה חמורה בפרטיות, לכן אין זה פלא כי המומחים למערכות בקרת כניסה מתווכחים על הטכנולוגיה ויש טיעונים בעד ונגד שחשוב להתייחס אליהם כדי לקבל החלטה נכונה.

טכנולוגיית הזיהוי הביומטרי

כאמור, קיים מגוון של טכנולוגיות חדשניות ומתקדמות במערכות זיהוי ובקרת כניסה, אחת הטכנולוגיות היא ביומטריה, כלומר זיהוי המבוסס על שיטות אוטומטיות לזיהוי אנשים על סמך מאפיינים ביולוגיים ייחודיים או התנהגותיים הניתנים למדידה, לדוגמה טביעת אצבע, קשתית העין, רשתית העין, קול, מבנה כף היד וכו'. יש מערכות זיהוי ביומטריות המבוססות על זיהוי התנהגות כמו דפוס הליכה, דפוס הקלדה במקלדת וכיוצא בזה.

כדאי לדעת כי יש מערכות לזיהוי ביומטרי הכוללות מאגר מידע ויש מערכות ביומטריות ללא מאגר מידע, במערכת ללא מאגר מידע נעשה שימוש בכרטיס קרבה עם צ'יפ, והמידע הביומטרי שמור רק בכרטיס לצורך השוואה וזיהוי האדם.

מהם השימושים הנפוצים ביותר בטכנולוגיית הזיהוי הביומטרי?

השימושים הנפוצים ביותר בטכנולוגיית הזיהוי הביומטרי הם:

מערכות זיהוי אוטומטיות במעברי גבול כמו שדות תעופה ונמלים.
מערכות מעו"ז לזיהוי עובדים זרים.
דרכונים ותעודות זהות ביומטריות.
מערכת התייצבות בלשכת התעסוקה.
מערכת זיהוי לחללי צה"ל.
מערכות בקרת כניסה במפעלים, בקניונים וכו'.
זיהוי ביומטרי בטלפונים חכמים.
מערכות נוכחות עובדים.
מערכות כניסה ביומטריות במתקני נופש ופנאי, כולל חדרי כושר, מתחמי ספא, בתי מלון ועוד.

בעד ונגד טכנולוגיית הזיהוי הביומטרי

יש דעות בעד ונגד מערכות וטכנולוגיית הזיהוי הביומטרי, בעיקר בגלל נושא הפרטיות ואבטחת המידע. טכנולוגיית הזיהוי הביומטרי נחשבת לאמינה וליעילה מאוד, לכן עסקים, מוסדות וארגונים רבים בוחרים במערכות של בקרות כניסה עם זיהוי ביומטרי. כך לדוגמה, מחקרים הוכיחו כי שעוני נוכחות ביומטריים ומערכות זיהוי וכניסה ביומטריות הן מדויקות יותר בהשוואה למערכות המבוססות על טכנולוגיות אחרות לזיהוי עובדים, מכיוון שניתן להשוות את הנתונים השמורים בכרטיס עם צ'יפ בלי להחזיק מאגר מידע ביומטרי המחייב פתרונות מתקדמים ויקרים לאבטחת מידע ואישורים מהממשלה. 

רבים מתנגדים למערכות זיהוי ביומטרי בגלל החשש לפגיעה בפרטיות, במיוחד אם מחזיקים מאגר מידע כדי להשוות נתונים לצורך זיהוי ובקרה. כדאי לדעת כי הממשלה עיגנה הוראות ותקנות על יישומים ביומטריים בשיתוף פעולה עם הרשות להגנת הפרטיות.

לטענת המתנגדים יש לא מעט סיכונים במערכות זיהוי ביומטרי, למשל אפשרות לגניבת זהות וסכנת התחזות, מעקב אחר אנשים ללא ידיעתם העלול להוביל לשימוש לרעה במידע ואפילו למקרי סחיטה ואיומים, סכנת חשיפה של מידע אישי ובריאותי על בני אדם, דליפת נתונים ממאגרי המידע ועוד.

לכן, חשוב לרכוש מערכת זיהוי ביומטרי רק מחברה אמינה ומוכרת בענף, ויש לוודא האם צריך לנהל מאגר מידע או שהמערכת מבוססת על זיהוי באמצעות כרטיס עם צ'יפ.