מאמרים בנושא בקרה ותקשורת

אוטומציה - שליטה מרחוק על ידי בקרים

תחום האוטומציה הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות, בכל ענפי התעשייה והמסחר. כיום יש לא מעט חברות, ארגונים ומפעלים הנשענים על מערכות אוטומציה ורובוטיקה בעבודתם השוטפת. המעבר למערכות אוטומציה המבוססות על מערכות שליטה ובקרה מרחוק באמצעות בקרים מתוכנתים מאפשר לתעשיינים, ליצרנים ולעסקים שונים לייעל את העבודה השוטפת, לשפר תהליכי ייצור, להגביר משמעותית את תפוקת הייצור תוך חיסכון ניכר בכוח אדם ובעלויות ועוד.
 
שילוב אוטומציה בתעשייה ובארגונים השונים מבטיח יתרונות רבים ומשמעותיים, ויש מגוון פתרונות טכנולוגיים ואפשרויות ליישום אוטומציה במפעלים, בארגונים, במרכזים לוגיסטיים ועוד. 

שימושים נפוצים במערכות בקרה ושליטה מרחוק

בקרים מתוכנתים ומערכות שליטה ובקרה נפוצים מאוד בכל ענפי התעשייה, הם משמשים גם בתהליכים שונים בארגונים. חשוב לזכור שכיום כל האפליקציות הפשוטות והמורכבות מחייבות תהליך בקרה, לכן הבקר המתוכנת הפך עם השנים לרכיב קריטי ובלתי נפרד מהתעשייה. 
אוטומציה היא טכנולוגיה מתקדמת היוצרת תהליך או פעולה, עם מינימום התערבות אנושית, כלומר ללא מגע יד אדם. מערכות שליטה ובקרה מאפשרות להפעיל מכונות, ציוד, קווי ייצור במפעלים, בתי חרושת, כלי תחבורה, כלי תעופה וחלל, רובוטים ויישומים רבים נוספים, וזאת ללא התערבות של בני אדם.

השימושים הנפוצים במערכות בקרה ושליטה מרחוק הם רבים ומגוונים, לדוגמה מערכת אוטומטית בגיר הרכב האחראית על הפעלת המצמד והעברת הילוך בצורה אוטומטית לחלוטין, מערכות אוטומציה ביתיות שכולם כגון: תרמוסטט של דוד חימום חשמלי (בוילר). מערכת בית חכם ועוד.
 
השימושים הנפוצים של מערכות בקרה ושליטה בתעשייה הם מערכות זיהוי ובקרה בכניסה למבנים ולמשרדים, מערכות תקשורת מחשבים, מערכות לאיתור פריצה, מערכות HMI, מערכות גילוי וזיהוי אש ועשן ועוד.
 
בנוסף, מערכות בקרה ושליטה מרחוק הכוללות בקרים מתוכנתים נמצאות בשימוש נרחב לצורך ניהול ערים חכמות, ניהול מערכות שונות בבתי חולים (לחצני מצוקה, בקרת כניסה, בקרת מבנה, ניהול מכשור רפואי ועוד), ניהול וניטור צנרת בתעשיות המים, הגז, הדלק, השמן וכו'. כמו כן, המערכות משמשות לניהול מערכת IP ברשתות קמעונאיות, לניטור ושליטה מרחוק על מערכת תקשורת וטלפוניה, ניהול מערכות לוגיסטיקה ותעבורה, ניהול רצפת ייצור במפעלי התעשייה השונים, בקרת תהליכים במפעלים ועוד.
 

כיצד מערכות הבקרה והשליטה מסייעות לתעשייה ולארגונים?

מערכות אוטומציה מסייעות לתעשייה ולארגונים במגוון דרכים. בין היתר, מערכת אוטומציה חוסכת משאבים רבים כמו כסף, כוח אדם, זמן ועלויות עקב תאונות עבודה. יש תהליכים בתעשייה ובארגונים שלא ניתן לבצע ללא מערכת אוטומציה מאחר ובני אדם לא מסוגלים לבצע בעצמם תהליכים אלה, והאוטומציה משפרת את בקרת האיכות, תהליכי ייצור, מהירות ייצור וביצוע תהליכים שונים. 
 
המערכות המתקדמות מבטיחות יעילות גבוהה בעבודה ובייצור, חיסכון משמעותי בעלויות ייצור וכוח אדם, קבלת משוב בזמן אמת, ניטור יעיל של נתונים ומידע ועוד. מערכות בקרה ושליטה מרחוק אחראיות בין היתר על תפעול רובוטים במפעלים, לרבות הפעלת זרוע רובוטית לצורך ייצור שבבים ומוצרים טכנולוגיים המחייבים דיוק וביצוע מושלם, משימות שבני אדם לא מסוגלים לבצע.

אילו מוצרים קיימים בשוק?

יש מגוון מערכות ופתרונות לבקרה ולשליטה מרחוק, בין המוצרים הקיימים בשוק ניתן למצוא פלטפורמת iOt הנקראת AggreGate מבית המותג Tibbo, בקרים מתוכנתים לשליטה מרחוק כמו הבקרים מדגם TPS2 ו-TPS3, בקר לשליטה מרחוק על תאורה, בקר עוצמת תאורה, בקר התראות למערכות זיהוי ובקרת כניסה, בקר אינטרלוק, בקר להפעלת דלתות חירום, בקר לפתיחת שער מרחוק, בקר שעות צריכה, בקר ייעודי של שעון שבת ממוחשב וכו'.

לאן צופה העתיד מבחינת מערכות שליטה ובקרה?

השימוש במערכות אוטומציה ובמערכות שליטה ובקרה הולך וגובר עם הזמן, במיוחד בשנים האחרונות. מפעלים וארגונים זקוקים לפתרונות טכנולוגיים איכותיים וחסכוניים כדי לשפר ולייעל תהליכים, לקצץ בעלויות ולעמוד בחזית הטכנולוגיה. התחום ממשיך לצבור תאוצה ולהתפתח במהירות, ובעתיד המערכות ישמשו את האדם בכל היבטי החיים.
 
המאמר באדיבות מכללת הנדסאים תל אביב.